dimarts, 9 de desembre del 2008

Sud est de Brasil

Paraty:

A només 6 hores en bus des de Sao Paulo, Paraty té tots els ingredients per ser un paradís tropical. El poble és ben tranquil, amb un acollidor centre històric colonial de carrers empedrats. Les platges són de sorra fina, aigua tèbia i les muntanyes cobertes de selva toquen el mar.

Sabem que aquestes fotos causaran enveja; platja i sol al mes de desembre, mentre a Catalunya us peleu de fred! No pretenem pas que ens odieu, només que si disposeu d'uns dies de vacances aquest nadal tingueu en compte l'opció de venir cap a "Brasil, la la la la la la ra la" (vinga, va, canteu la cançó!)



No entenc com l'Ignasi no s'ha negat a que poséssim aquesta foto! Això blau que li surt és una mena de flotador que té forma de xurro.



Mentre l'Igna es suca a l'aigua, jo estic com una reina prenent una caipirinha. Això és vida!



Centre històric de Paraty.

Rio de Janeiro:

Deixem el paradís terrenal per endinsar-nos a la gran ciutat, Rio, amb més de 6 mil.lions d'habitants. Contràriament al que havíem llegit i ens havien dit, no creiem que sigui una ciutat gens perillosa, i li trobem un gran encant. Aquí les abruptes muntanyes també arriben fins al mar i la ciutat ha anat creiexent entremig d'elles, donant una combinació explosiva d'asfalt i selva, amb el gran atractiu de platges llarguíssimes com la de Copacabana o Ipanema on els cariocas (gentilici de Rio) llueixen els seus cossos prenent el sol, fent esport o bebent qualsevol cosa en algun dels xiringuitos de platja, a ritme de samba. Estem totalment d'acord que Rio és la "cidade maravilhosa", com diuen aquí.

Pão d'Açúcar. Turó monolític de 396 metres d'alçada que ofereix unes fantàstiques vistes de la ciutat. S'hi puja amb telefèric, el primer que es va instal.lar a Brasil.



La platja del fons és Copacabana.


Els rodamons despentinats pel vent. Certament tenim problemes amb els nostres cabells...


Un altre tema important de Rio són les faveles. N'hi ha varies entremig de la ciutat, algunes limiten amb barris rics. Els seus pobladors no tenen suficient poder adquisitiu per pagar-se un pis, per tant ocupen il.legalment el sòl i edifiquen els seus habitatges al marge de la llei i sense cap mena de planificació. Hem anat amb un guia a la favela més gran de Rio, la Rocinha, amb més de 60.000 habitants, i ens ha sorprès lo ben organitzada que està, tot i la pobresa. Les cases són d'obra, la majoria dels carrers estan esfaltats, tenen electricitat i algunes cases fins i tot aigua corrent. Les que no en tenen poden anar a buscar-la a uns punts determinats i la companyia d'aigues cedeix l'aigua gratuitament en un horari concret. Dins la favela hi pugen autobusos i hi ha comerços, bars, cibers, guarderies i alguna escola, tot i que l'educació aquí dins és molt precària. Curiosament dins de la favela també hi ha estatus socials i es diferencia la zona "alta" (carrerons més amples, cases més grans i amb més llum, instal.lades en un terreny més ferm) de la "baixa".




Els contrastos a Rio són brutals. Rics i pobres viuen al costat els uns dels altres però en móns totalment diferents. Són diferents les cases, l'espai, els colors, les oportunitats... fins i tot l'aire que es respira. Platja de Copacabana, zona rica de Rio.




Final del dia a la platja d'Ipanema.

12 comentaris:

B. ha dit...

Hola Mireia&Ignasi! Feia temps que no escrivia però us he anat seguint mica en mica!Tot i portar molt de temps viatjant, a les fotos sortiu amb cara de relaxats i de felicitat que això és molt important!
Quan teniu previst aterrar per barcelona?
Una forta abraçada!
BORJA

Yolanda ha dit...

Mireia, Ignasi,
Això que acabeu de publicar sobre Brasil, no és una crònica, és un súper reportatge... crec que és de les entrades més extenses del blog...
Quins contrastos a Rio de Jaineiro.. "els rics i els pobres", "zona alta i baixa" dins de les faveles, que són els pobres rics, no? I les platges... fantàstiques...
I les fotos genials... Folgueroles, aquí tens nou material... Ja estic nerviosa esperant llegir el teu comentari..
Petons

Anònim ha dit...

Bona tarda!!
Aquí tenim 6º de temperatura i el Montseny està ben nevat,la llar de foc cremant lleya i a les sis de la tarda ja és de nit.
Quina enveja!! el bany de l'Ignasi amb xurro inclòs, la Mireia amb la caipirinya... Que bé que viviu!!
Anem posant fotos vostres com a fons d'escriptori i no sabem quina triar, són totes espectaculars.
Estic d'acord amb el comentari de la Yolanda; Mireia tens fusta d'escriptora.
Una abraçada.
Mariona.

gemma ha dit...

Nosaltres no anem en contra de la natura. Ens agrada el desembre fred
i si es nevat, millor.-.La Mariona ja ho apunta amb lo del Montseny nevat.-.La cançó l´he cantada a contracor, peró com que ens ho demanes i m´agrada creure, la canto.-.Jo sí entenc l´Ignasi, simplement no vol que li
vegem fent l´ànec.-.Ets tú, o l´Elsa Pataki, amb la caipirinya, i
un paparazzi mig amagat al darrera?.-.Em temo que la ja clássica foto de la parella sigui la mateixa sempre, tan sols canvía el fons de l´imatge.-.Les
"favelas" em tenen fascinat per l´entremat de tubs conectats als dipòsits de l´aigua.-.L´extasiada concentració dels músics es extraordinaria.-.El pare i fill, sols, ralentitzant el pas, com tinguen por de tornar a ser engullits per la ciutat que els espera.-.El coco de las palmera, amb l´inclinació exacta de 45º, apuntant el cap de la noia, completament aliena al perill.-.
i el primer plá de la Mireia, pensativa : la vida es alló que passa...-.Voldria estendrem en el
comentari, pero penso en la quantitat de nois que malviuen en las favelas o en els que ni tenen
favelas, i no vull pas amargar l´estona a ningú.S´acosta el Nadal
i començarem pel sopar de l´empresa
, i poc a poc, anirem fent lo que s´ha de fer. Adéusiau jovent.

pilar ha dit...

Ostres nois! a Paraty us veig per primer cop fent vacances com fan la majoria dels terrícoles, bany, tombona, beguda i sol!
M'han impressionat les faveles, quin apretament!
L'inclinació del coco de la palmera molt bo, ara ja espero que escrigui Folgueroles per fixar-me amb els detalls que explica.
Molts petonets. Your mother.

Anònim ha dit...

Ostris, caipiriha...umm! fes algún brindis a la nostre salut, que aquí fa molt fred!! jeje!

Mooooolt petonets my friends!!

Silvia MR

A+L ha dit...

Rodamons........ I tant!

Ens ha encantat el vostre blog!

Al tornar, i passar per l'Horta Valenciana a fer-nos una visiteta, ens heu de contar encara mes cosetes...

Ha sigut tot un plaer els ultims dies compartint la taula a Nou Pernil, a la gran Poma, hehe!

Un abrac molt fort, segui disfrutant! Fins pronte,

Alex i Laura

Anònim ha dit...

QUINA ENVEJA!!
tot aixo que veig i que llegeixo és preciós , i ami ara em toca estudiar fort pels primers examens de la universitat (biologia com la tieta i la mama jeje)

doncs res seguiu disfrutant i fent-nos disfrutar amb les vostres fotos
un peto molt gran de la neboda gran!!!

Mariona petita

Anònim ha dit...

Nens! Realment em feu molta enveja (però sana, eh)! Si pogués agafava ara mateix un avió i me'n anava amb vosaltres, no faria un lleig a les platges i a les caipirinhes!!!! ... Però no està el “horno para bollos”!!!
Mireia, surts guapíssima i molt interessant mirant l’infinit i amb la platja de fons! Guapaaaaa!
Molts ptns als rodamons!;)

Anònim ha dit...

Quines imatges tan contrastants al Brasil i quanta ignorància generalitzada envers aquest país. Ja veieu, ni Rio és tan perillós, ni les faveles tan extremes. Això sí, en el que no ens han enganyat és en allò del culte al cos... quines figures passejant per la platja, fent esport i lluïnt-se a tothom. Coincideixo totalment amb els vostres comentaris i impressions del país. Nosaltres no vàrem anar a les faveles, ens va semblar un intrusisme i potser una curiositat turística poc respectuosa, però veig que vosaltres en vau treure profit i bons coneixements. Ara penso que malgrat tot sí que valia la pena; de totes formes, ja havíem vist El Alto de La Paz i allò és una altra cosa, allà sí que hi ha probresa i duresa de veritat. És el lloc més pobre que he vist.
Ja s'acosta el Nadal i, allà on sigueu us desitjo que el passeu molt feliç, amb aquells que us trobeu rodant pel món.
Glòria

Anònim ha dit...

Quins comentaris em queden per fer,... cap. Estic amb la Núria quan diu que surts tan guapa mirant l'infinit. L'enveja és sana, pro com el fred no hi ha res, que tingueu un Bon Nadal i Bon Any si no ens escrivim abans... serà quelcom extrany amb el sol i la platja, què se n'ha fet de la bufanda en aquesta època de l'any?

pilar ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.