divendres, 2 de setembre del 2011

Ensenyaments del Dalai Lama, Dharamsala

Aquests tres últims dies hem tingut la sort d'assistir als ensenyaments que el XIV Dalai Lama, Tenzin Gyatso, ha fet a Dharamsala, casa seva des que al 1959 es va haver d'exiliar del Tíbet degut a la brutal invasió xinesa. D'aleshores ençà més de 250.000 tibetans han seguit les seves passes i s'han assentat en aquest poble enfilat a les muntanyes de Dhauladhar.

Sempre és interessant veure/escoltar el Dalai Lama, però aquí, a casa seva, al seu gompa, al seu temple, encara més. Primer de tot, per la proximitat. Quan entra i surt del temple passa pel costat de la gent i pots percebre com n'és d'especial. Durant els ensenyaments, tot i que nosaltres estàvem fora del temple principal, el vèiem per una finestra i a més a més teníem pantalles que retransmetien el que passava a l'interior. En segon lloc, perquè està amb la seva gent, els tibetans. Pel camí s'aturava a saludar als més grans amb especial tendresa i a tot el seu poble que l'estima profundament, a pesar que rendir culte al Dalai Lama a la Xina està prohibit i castigat.

Han estat tres dies intensos i especials. Ja érem admiradors del Dalai Lama, però ara encara ho som més. M'ha agradat molt conèixer les bases del budisme, una religió que no venera cap déu ni professa una fe cega, tot al contrari! Una religió summament racional, lògica i analítica, on l'objectiu final, arribar a la il·luminació, no significa res més que arribar a la felicitat, la teva i la de tots els éssers vius. Qualsevol persona pot esdevenir un Buda, és a dir, un il·luminat.

Diuen que Tenzin Gyatso és l'emanació del buda de la compassió. No ho sé, però el que sí puc afirmar és que és un ésser especial, un ésser diferent, que desprèn una bondat infinita. I no només amb les seves paraules, sinó amb els seus actes. Ajuda tant com pot a la seva gent, rep personalment a tots els refugiats que arriben del Tíbet i es dedica a escampar la seva causa arreu del món, d'una manera totalment pacífica.

Per acabar, només mencionar que els seus ensenyaments són gratuïts, ell no cobra mai per les seves xerrades (en tot cas són els organitzadors d'occident que cobren entrada). Durant aquests tres dies ens han donat te, pa per esmorzar i arròs amb llenties per dinar per aquell que ho vulgui, tot gratuït. Fins i tot ens va fer una iniciació (una iniciació feta directament pel Dalai Lama!), sense demanar-nos res a canvi, només que siguem compassius i fem créixer la bondat als nostres cors. Un ésser extraordinàriament especial.

Després dels ensenyaments,
amb el Dalai Lama i el grup d'hispans



Fotografia de www.dalailama.com

2 comentaris:

pilar ha dit...

Quina experiència poder assistir als ensenyaments del Dalai Lama al seu gompa, m'emociona només de pensar-ho.
Tant de bo tots poguèssim arribar a ser "il.luminats" i sentir-nos lliures tant si ho som com si no.
Molts petonets!

Anònim ha dit...

oh, quin moment tan especial! Compassió, bondat...tots ho portem als nostres cors, llàstima que no l'escoltem com cal! Gràcies que hi ha gent com el Dalai Lama per recordar-ho!

Molts muaaas!!

Sil